Hati Bening

on Sunday, January 15, 2012


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum and hye everyone..

budak-budak punya wajah yang bening..innocent..orang kata, apa yang yang dilakukan, apa yang dilontarkan, apa yang diekspreskan adalah lahir dari apa yang ada dalam hati..hati budak-budak tu bersih...suci..bening..begitulah yang terpancar diriaknya 

aku bukanlah penyayang sangat..di sekolah garang jugak..keh keh. tapi memang tak boleh laa tengok babies..gerrrammm sangat2.. rasa nak gigit-gigit..nak cubit-cubit je. empat spot yang aku suka cubit, pipi, perut, lengan bawah ketiak dan peha/drumstick. siyes..sangat geram! har har


ya Rabbi..tengok tu..rasa nak kunyah-kunyah je hidung dia. melihatkan bayi memang menyenangkan hati sesiapa je kan.. ^__~

akan tiba masanya baby membesar sehat menjadi budak-budak..yang suka berlari-lari..tu yang kadang kadang nakal sikit..kalau tak nakal tak normal la namanya..ye dak?? heh

kisahnya, aku guru kelas tahun satu..alahai..budak-budak kan.. ragam dan kerenahnya memang macam-macam! bila duduk sensorang.... kerap juga aku tersengih sendirian..mengenangkan suasana bilik darjah yang bising, bergempita..bagai punya tohor di tengah ruang..ligat berputar seperti akan memuntahkan gergasi bermata satu...oh abaikan imaginasiku. heh



budak-budak memang begitu..kalau kita mampu mengawal keadaan, beerti kita guru yang berjaya.. tak gitu cikgu ma?? 


malangnya, pe'el murid-murid i...masyaAllah..sampai tak tahu nak buat apa..tak kuasa dah nak jerit2..at last, aku duduk diam2..aku perhati satu persatu..nanti dia perasan cikgu dia tenung, dia diam sendiri..hoho

huru hara di dalam bilik darjah itu perkara biasa..sebab tu para guru harus kuat daya kawalan mental & emosinya.. kena belajar macam mana nak tackle hati dia.. aku pon masih tercari-cari, apa nak buat supaya budak-budak boleh menerima kita..hormatkan kita..mesra dengan kita..emm.. 

mak selalu berpesan, niat kan dalam hati tu bekerja Lillahi Ta'ala..lantas hati bakal tenang..semua kerja menjadi mudah.. ya, betul..cuma kadang-kadang hati tak mampu mengelak, mendengus juga di kala letih walau belum selesai bekerja..



emm..hati ni selalu terubat bila aku mengenang keletah anak-anak di sekolah.. kelakar juga bila diingat-ingat semula..heh. 

ada satu hari tu, amirul hakimi bin roslan (nama penuh) menghulurkan tangan kecilnya

"cikgu, nak salam!"

"emm.." sambut si cikgu dengan extra senyum 

amirul hakimi menunduk salam dan cium tangan cikgu yang gemok ni 7 kali. cikgu naik hairan...

"kenapa kamu salam cikgu sampai 7 kali???"

"7 kali untuk 7 hari cikgu! hehehe"

adehh..haha..budak-budak.....macam2!! padahal setiap hari memang dia bersalaman dengan aku pon.. setiap kali sebelum aku turun dari cik lisa, dia memang dah tunggu di luar pintu cik lisa..adehhh... :)


begitu lah budak-budak..buat apa yang dia rasa dalam hati..sebut apa yang yang terbit dari hati..sangat flowless..sungguh punya hati yang bening.. 





Ranking: 5

{ 8 Comments... read them below or add one }

Cikgu Ma said...

ja, kau datang skolah aku la...fail ngajar..haha...aku tak tau nak buat cmna dah ngn budak tahun 2...nakal gilerr..ada 8 orang jerr pun..


January 15, 2012 at 12:35 PM
Aishah Jahirah said...

haha mcm2 kerenahkan...tp comel aje...:)


January 15, 2012 at 12:48 PM
ghost writer said...

ehem..bila tengok lelama mesti terdetik di hati nak punya baby juga kan..makin lama makin kuat maunya.

:)


January 15, 2012 at 1:44 PM
cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow


January 15, 2012 at 1:48 PM
Ayie Abas said...

entry teramat laa menariknyer...cikgu jaja...^__~

semua org waras akan suka pd baby cuma yg tak waras jer yg buang atau dera baby nih...ermmm

ayie rindu dan masih terbyg2 masa ayie darjah satu lama dulu walau hanya tinggal kenangan yg samar2.


January 16, 2012 at 5:13 AM
Phat said...

bila cikgu jaja nak jumpe baby phat ni ek? hehe


January 16, 2012 at 9:30 AM
naiemah_ramli said...

hihihi...lwak anak murid cikgu ha..hikhikhik


January 16, 2012 at 10:35 AM
si para para said...

teringin nak jadi budak2 semula..

:)


cikgu tak boleh marah2 ye...


January 16, 2012 at 4:03 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO