Rezeki

on Wednesday, September 14, 2011


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam and hye semua

duduk-duduk di pangkin rumah. berangan, kalau lah dapat rumah landscape ala-ala rumah retis hollywood. tambah pulak garaj kereta diisi dgn kereta mewah. wow. shopping2 pakai spectacle hitam mata lalat, beli belah di pavvy..baru class. duit berkepuk sampai tak tahu nak beli apa.euuhuuu~  

itu rezeki namanya..sapa tak suka jadi kaya.



tuah manusia masing-masing. byk billionaire dah zaman sekarang. sapa tak kenal william gates billionaire pencetus revolusi mic.office tu. Warren Buffet si tokey textile. balut lah rumah ekau dengan kain, takkan luak harta dia.Mukesh ambani, tokey oil and gas. Lakshmi Mittal, si tukang besi jutawan. fuhh..kayO!~~ ramei yg berangan nak ikut jejak langkah depa kan.. ada jugak aku perhatikan rakan cikgu di sekolah, letak dalam purse/handbag nOta kecil bertulis "aku mahu jadi jutawan" kehkeh..bagus2..motivasi tu..kena bersemangat.ye dak?? 

rezeki datang dari Allah. Allah yang tentukan.Allah yang mencukupkan. Allah yang mengurangkan.Allah yang melebihkan.

bila kaya, mulalah rasa diri tu bongkak, hebat. pulun cari harta macam nak di bawa ke kubur. tu solat subuh tadi tak solat lagi tu. kehkeh. adoi laa..nampak kaya..tapi jiwa faqir..

malas nak bebel panjang, cuma nk ingatkan..dalam sekelip mata semua akan berubah kalau Tuhan mengkehendakinya. even satu saat dari sekarang pOn kita tak tahu apa yang jadi. hidup ke, mati ke, xdak siapa yang tahu. He knows best. sebab kat dunia ni manusia hidup bukannya lama pon. 70-80 tahun dah out. 

bersederhanalah. itu lebih baik. ekau lawyer ke. doktor ke, engineer ke, cikgu ke, semua sama. kodok(kawan baik) kata yang membezakan cuma amalan kita. sentiasa syukur dan jalankan amanah kerja dengan baik. tOksahlah buat benda haram jadah semata-mata nak merasa jadi kaya raya. esok-esok mati tinggalkan jugak..


pssstt..pokok kelapa kaya. penggunaanya yg pelbagai. jom buat ketupat lagi!!~~ keh keh




Ranking: 5

{ 5 Comments... read them below or add one }

dill said...

pabila rezeki diredhai, hidup pun diberkati :)

dill.


September 14, 2011 at 6:21 PM
abah khalisha said...

Setiap orang mempunyai rezeki masing-masing..kita cuma perlu berusaha mendapatkannya
Siapa Sabotaj Siti
Petai Gergasi
Siapa nak Pahala Percuma


September 14, 2011 at 9:58 PM
Hasrilazmil said...

alhamdulillah ada rezeki lebih..boleh la pasang streamyx kt umah aku ni..kalo x ssh jgk la nk visit blog cikgu sorg ni..hihi


September 14, 2011 at 11:49 PM
uLan said...

ini kes ape ea jaja.. hahaha uLan xnak negative think tgk bab yang di ** tu haha..


September 16, 2011 at 1:39 PM
Izzar said...

dasat giler...huhu


September 16, 2011 at 11:56 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO