Niat

on Friday, January 28, 2011


Assalamualaikum dan salam satu Malaysia

mOde: got a bit terrible~


Hye everyone.. i baru balik dari kursus selama seminggu, bermakna seminggu lahhh tak Online..wheuw..sedikit penat.. walOpun penat, i rasa best! :) penat sikit laa dengan slOt prOgram yang manyak dalam kursus, tetapi yang lebih memenatkn bila bahu ini mula terasa beratnya memikul tanggungjawab as i entitled being a teacher.. first step yang patOt i buat semestinya berfikiran pOsitif.. yes, positf dan positif..insya Allah.. Tuhanku sentiasa ada~ aku yakin aku mampu lakukan yang terbaik. :) 

hampeh dengan persepsi segelintir masyarakat yang memandang karier sebagai seOrang guru adalah bidang kerjaya yang mudah.. pegi pagi balik tengah hari.. banyak cuti.. gaji penOh setiap bulan.. Oh anda silap.. yes, i tak nafikan kelebihan yang kerajaan berikan kepada warga kerja dalam prOfesyen perguruan.. banyak elaun..banyak cuti.. tetapi.. cOntent kerjaya yang guru-guru masakini sedang usahakan adalah jauh lebih dahsyat dan mencabar dalam melaksanakan tugasnya.. dengan perkembangan remaja rOsak akhlak sekarang....angpa ingat senang ka nak mengubah situasi itu kepada zerO remaja rosak akhlak??? usah fikirkan kelebihan yang kami perOlehi.. tetapi fikirkan bersama2 bagaimana effort kita untuk merungkai jalan penyelesaiannya.. suppOrt, kerjasama dan dOa anda adalah yang sangat2 kami butuhkan! 




wujud juga sikap suka menuding jari.. menyalahkan cikgu setiap kali.. kerana tersalah mendidik kendiri.. adoiii~ kasihan cikgi T___T dengar sini wahai pemuda pemudi..salah diri dicipta sendiri.. tetapi kebaikan jualah fitrah semulajadi.. apa yang kau nak jadi.. apa yang selalu kau bayangi.. semuanya datang dari NIAT kau sendiri! berlapang dadalah..ikhlaskan diri menuntut ilmu sepenuh hati.. betulka niat.. sesungguhnya setiap sesuatu itu bergantung kepada niat!!


عن أمِيْرِ المُؤْمِنِيْنَ أبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ الله

صلى الله عليه وسلم یَقُولُ:  إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ انَت
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ة
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ


Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar
Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu
mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke
arah perkara yang ditujuinya itu


taw dak.. NIAT sangat penting dalam apa pOn yang kita nak lakukan.. niat jugalah yang membezakan sesuatu perkara..  sebagai contOhnya.. cuba kita lihat sOlat2 sunat harian.. kebanyakan solat sunat adalah dua rakaat right?? tetapi apa yang membezakan sOlat2 sunat tu?? sudah tentulah niatnya yang membezakan.. angpa nak sOlat sunat dhuha ka..sunat rawatib ka..hajat ka..tahajjud ka..niat yang membezakan! macam tu jugalah perihal perilaku kita.. niat yang membezakan tentang apa yang akan kita lakukan..niat baik kah..niat buruk kah.. pilihan terletak pada niat kita.. so fikir2 lah.. syOknya kalau semua pihak dapat membetulkan niat..letak pilihan hidup yang benar landasannya.. bijak menimbang tara dan aras sesuatu dalam hidup.. tak kiralah cikgu ka..parents ka..anak2 ka..sesiapa sahaja pon should be bijak menguruskan niat.. usah suka menuding jari.. kita usahakan bersama.. insya Allah ada nikmatnya di kemudian hari.trust me! :) 







pssssstttt..terasa penulisan kali ini agak cOmplicated @__@ maafkan cikgi jika penjelasan tak memuaskan.. 



Ranking: 5

{ 6 Comments... read them below or add one }

REPUBLIK N9 said...

aku bagi markah karangan ngko ni 65% je, isi kurang mantap, tak fokus kah3... (ex cikgu)


January 28, 2011 at 11:03 PM
princeduyong said...

betul betul... setuju tu cikgu...


January 29, 2011 at 12:51 AM
26 said...

bagus tul kate2 cikgu ni...aku tgk pn skrg para cikgu makin jd mangse kpd "anak murid manje"...kne pukul ckit report,ps2 masuk paper..ps2 cikgu lk yg dipersalahkn...APA KEJADAH SEMUE NI...mmg susah jd cikgu...2 sbb aku xnk jd cikgu..:P
-arash26-


January 29, 2011 at 10:37 AM
RaNiA said...

teringin nak jadi cikgu...tapi exam tak penahnya lulus...tak layak kot :(


January 29, 2011 at 11:28 AM
nazirulhazwan~ said...

guane pulak org yang TERPAKSE jadi cikgu sbb da tak dpt keje, pastu mengajar smbl lewa, nak tanak je. mereka2 nila yang merosakkan industri perguruan.hehe


January 29, 2011 at 8:55 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@nizam
tq~ :)

@princeduyung
tq awak~ :)

@rashid
kau jd engineer tu sng sgt ker.. :p
tq sudi sggh blog cikgu ni en.engineer.. :)

@rania
hehe~ xpe wak..cube lg.jgn putus asa..i dpt pon sbb rezeki..kalo xde rezeki maka xdpt la..berebut2 dgn beribu calOn :)

@naz
mula2 mg rasa terpaksa..lama mesti Allah bukakn pintu hati tu..mudah2an setiap apa yg kita lakukan ada berkatnya..cume kena usahalah mengubah keterpaksaan kpd keikhlasan..kena cuba n cuba berubah, kita yg sedar ni, kena selalu menasihati n mendoakan semoga hatinya lapang menjalankan tugas sebaik mungkin :)


January 30, 2011 at 12:12 AM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO