Ramadhan si Tipah #1 kerawang kerawang

on Thursday, July 11, 2013

krik krik

cengkerik mengejek

si tipah langsung tak heran. apekeheynyer cenggerik datang siang siang

krik krik krik. krik kik

"eh melebih lebih pulak si cengkerik ni. annoying betei" 

telekung baru ditepuk tepuk walaupun tak berdebu. sekejap sekejap si tipah tersengeh sendiri.

"heh hehehe hehe.."

si tipah tersengih lama. sempat pulak berangan pakai telekung kerawang kerawang menjadi makmum terawih dengan imamnya..

"ohh..di manakah imam ku.." 

gedeganggg!!!

"oh mak kau meletop letop terbalik tongkang imam kau oi imam ku oi imam siapa!!"

terkezut si tipah meleret leret dengan latahnya.

kihkihkih

"mak oihh. apekebende meletop tu!" jerit si tipah sampai naik serak.

"keh keh. kau ni tipahh..melatah kalah orang tua. tu doyan jatuh ke bumbung ler tu..." sambut si emak sambil ketawa terhenjut henjut

"ohhh"

tipah sambung membelek telekung made in Bandung yg baru dibelinya di ofis tadi

"cantiknyerrr telekong baru ku ini. tak sia sia beli. tapi mahal betei. ape lah yang mahal sangat.. kainnya kah. kerawangnya kah" ngomel si tipah telonya terikut ikut dengan telo si ahmad nisfu.

"ehh..kang nanti aku pakai nie..jadi riak pulak.. ala..." 

"tak pe tipahh..semuanya terpulang pada niat kauu..ingat tak ex bopren kau pernah berpesan, setiap sesuatu itu bermula dengan niattt" tipah pujuk dirinya senirik. boleh pulak teringat ex-bopren. ekeke

"tapii...tak boleh pakai ni..kompem aku jadi riak takbur bagai. kompem! kompem!! aahhh tensennyerrrr"

tipah mengalami kecelaruan minda. serius!

ziipp!! tak sure macam ni ke bunyi zip??

tipah zip beg telekung usai memasukkan telekung kerawang kerawang mewah meghelip ghelip made in Bandung.

"mak! pergi terawih nanti pakailah telekung baru yang tipah belikan untuk mak nie yaaa..." 

Wallpaper girl, balls, balloons, happiness, joy, flying, gliding, sky, grass

si tipah tersenyum riang. riang hatinya kerana lega! lapang rasanya bila menguraikan kecelaruan hatinya yang dibelenggu rasa antara bahagia dengan ujub!

si tipah mendepangkan dadanya luas luas, hujung kakinya menjinjit di lantai perlahan lahan terbang ke langit biru. berangan lagi tipah! ceh!



************
 Rasulullah bersabda: “Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat, apakah syirik kecil itu ya Rasulullah? Kemudian baginda bersabda, itulah riak.” 
(Hadis riwayat Ahmad dan Baihaqi)


Ranking: 5

{ 2 Comments... read them below or add one }

Angah said...

tu yang angah tak suka telekung ada banyak kerawang dan color color, lebih suka yang plain je...


July 12, 2013 at 3:29 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO