Tips | ‎8P Tip kebahagian rumahtangga oleh Ust. Siti Nur Bahyah

on Sunday, October 21, 2012

Bismillah

‎8P Tip kebahagian rumahtangga oleh Ust. Siti Nur Bahyah1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan. 

2. P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.


3. P ketiga ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. P keempat ialah 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. P kelima mewakili 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. P keenam membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. P ketujuh adalah 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.

8. P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.


Sumber: facebookpssttt.. alhamdulillah..perkembangan yg baik dari sehari ke sehari..percutian jer belum lagi. kat mana abg?? apa??? korea??? oppaa...hehe :)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Ranking: 5

{ 5 Comments... read them below or add one }

Cikgu Ma said...

utk aku ke?hihhihhi


October 21, 2012 at 6:24 PM
IAMSERI said...

hehhee..gud one.. ^_^


October 22, 2012 at 4:51 AM
Cikgu Jaja™ said...

ofkos untuk kau ma..hihi utk kwn2 lain jugak dan utk diri sendiri hehe


October 22, 2012 at 8:35 PM
Cikgu Jaja™ said...

hyee seri..hehe absolutely good.. ;-)


October 22, 2012 at 8:37 PM
cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html


October 23, 2012 at 12:33 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO