Resepi mertua #2 asam pedas mak changloon bersama rencah rahsianya

on Sunday, October 21, 2012

Bismillah...

alhamdulillah.. jaja cukup makan.

apa pun jaja harus berwaspada, sudah ada kawan yang menegur..badan jaja nampak kembang sedikit lepas kawin.. acaner aerobik aku hari hari nie.. hasil belum menjadi lagi gamaknyer.. aiyoyo..

masak best best..bau tumis sampai ke jiran sebelah. boleh ler hulur sepinggan ke kiri sepinggan ke kanan. kalau nak di ikutkan, jiran kita bukankah 40 buah rumah di kiri, 40 di kanan, 40 di hadapan dan 40 di belakang?? acaner.. :p

baiklah cik peah, cik bedah, cik eton serta cik cik sekalian.. mari kita cuba resepi mak changloon jaja yang kedua; asam pedas. weehuu




best masak sebab mertua ada rencah rahsia.. baru adventurous. tapi kalau masak best best pon..suami takde.. punah mood.. jadi tak best belaka..

psstt..rencah rahsia?? apa dia ek..hoho..

meh nak tunjuk sikit. tadaa


rencah halba nie, jaja tak pernah guna dalam masakan asam pedas. siries, xsebab unik mcm nie laa jaja nak share dgn kamu..anyhow.. ilmu jaja baru tahu nie.. rasa dia pon mengancam sikit. jom try :)

bahan A (tumis)
1. bijian halba 1sudu kecil
2. hirisan bawang kecil 3 labu
3. beberapa helai daun kari (jaja guna 2 tangkai then ceraikan dari tangkai)
4. sedikit minyak masak

bahan B (dikisar)
1. lada kering
2. sedikit belacan
3. bawang merah 2 labu

bahan c
1. ikan kembung/tenggiri/pari (suka hati nak ikan apa pon..hehe tapi jangan campur2 sudah..)
2. air asam jawa (jaja guna 1 sudu penuh asam jawa extra adabi)
3. garam secukup rasa
4. gula 1/2 sudu kecil
5. kacang bendi (tak kisah banyak mana pon)
6. tomato (option, setengah orang kata x sesuai..tapi jaja suka letak sebab suka makan tomato dalam asam pedas)

cara cara
1. setelkan kisar bahan B
2. tumis bahan A sehingga naik bau
3. masukkan bahan B then tumis sehingga sambal pecah minyak..
4. masukkan air asam, garam and gula ikut suka nak banyak mana
5. tunggu hingga mendidih, baru masukkan ikan dan kacang bendi. guna ape sederhana
6. hidang molek, tangkap gambo pahtu tayang dalam fb, baru glemer. pahtu orang puji jadi bangga..kembang kempis hidung..dapat dosa setempek.erk hehe gurau jer..

good luck :)






Ranking: 5

{ 8 Comments... read them below or add one }

deno said...

nyum3!!!! duk hosp semua tawar... terliur tengok bendi tuhhh... emmmmm..... "pejam mata"


October 21, 2012 at 11:09 AM
Ayie Abas said...

masak asam pedas memang favorite ayie jaja....klu mkn org lalu belakang pun x perasan....hehe


October 21, 2012 at 2:19 PM
Aishah Jahirah said...

bahan2 dia ada tambahan dr yg biasa dok buat...mesti sedap ni...kot rajin blh try t.


October 21, 2012 at 2:48 PM
Cikgu Jaja™ said...

@deno

hye deno..lama xdtg blog k.jaja kn.semoga kau btambah sht n ceria selalu..weee~

alahai dik..awk kna jg mkn..nk cpt baik kn,xpe biar k.jaja tlg mkn utk deno ok?hihi


October 21, 2012 at 4:44 PM
Cikgu Jaja™ said...

@ayie abas

ohh..yeke.hehe xpe ayie try la resepi mertua jaja kalini, sure tgigit jari pn xsedar.haha


October 21, 2012 at 4:46 PM
Cikgu Jaja™ said...

@aishah jahirah

sbb bhn dia luar biasa la i kongsi dlm blog nie cah..hehe. try jgn xtry


October 21, 2012 at 4:48 PM
Ayin MM said...

selalu sy masak asam pedas johor yg pekat kuahnya... asam pedas melaka cair (slrupp sedap makan dengan roti canai) heheh... tak pernah letak halba... lepas ni, mesti nak cuba.. tq cikgu :)


October 21, 2012 at 5:03 PM
Cikgu Jaja™ said...

cuba jgn xcuba ayinn..hehe gud lak!!


October 22, 2012 at 8:39 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO