Sewing: a frugal and fulfilling thing

on Monday, December 19, 2011

بسم الله الرحمن الرحيم

as salam and hye everyone..

kalau mood okay, semua akan okay.kan?? ntah dari mana datangnya 'mood okay' jaja nie, bersemangat pulak nak menjahit. it's weird actually, mak jaja pon tahu yang jaja nie jenis ready-made purchased.beli siap. sonang. tapi ntah ler...tiba2 rasa nak menjahit. heh. 

asalnya memang jaja nak buat langsir untuk kelas jaja next year.. ingatkan nak upah jer. tapi jaja tukar fikiran, apa salahnya kalau aku jahit sendiri, ye dak?? setakat nak menjahit straight line, ape susah.kehkeh belagak


sekali tengok jenis kain yang jaja pilih nie, macam nak buat baju raya pulak..ehh kenapa pilih pink??? kenapa?? kenapaaa???? ngeh ngeh..




in fact, dalam otak nie jaja dah imagine pattern langsir apa yang jaja nak. so jaja pilih 2 jenis kain with one tone.pink! yang bunga-bunga nak buat alur-alur  stripe yang melengkung di depan, dan yang plain cuma nak memenuhkan background je. simple2 je lahh..



bila semua benda kita buat sendiri, kepuasan tu lain.. suka hati kita lah kan nak men'style' kan hasil jahitan.. tambahan pulak bila jahit sendiri sangat-sangat menjimatkan kos. yes indeed, sewing is such frugal thing. saving!




okay, last night jaja start mengukur dan memotong kain langsir. ecece~ 


jaja fokus pada kerja2 nie sampai takda ruang nak fikir pasal blog.ohh kesiann pakweku ini.ekeke


Dan akhirnyaa jaja siap memotong, lama gak la..mula lepas maghrib and area pukul 2pagi baru setel, 7 jam kot!! ehh menjahit is simply a waste of timeeee. bercinta nak siapkan.hoho. wasting laa sebab kau bukannya tukang jahit jaja..


sah aku bukan pakar memotong.haha. but i tried my best kan..kira okay lah tu.. 


coming up next, nak hantar kain2 ni untuk dijahit tepi. could be, esok baru boleh bercinta dengan si mesin jahit pulaks. :) it's somehow unreasonably difficult, tapi semua akan mudah kalau mind set kita memikirkan yang mudah-mudah sahaja. 







Ranking: 5

{ 3 Comments... read them below or add one }

wachak said...

assalam cik jaja

amboi !! pandai menjahit. susah nk tengok pompuan zaman sekarang yg rajin menjahit ni.

nk tempah sarung bantal bleh tak ?? tapi bukan kaler pink dan yg ada ropol2 tu ... hik33


December 19, 2011 at 9:40 PM
Cikgu Ma said...

wewiittt..jahit langsir...saya pndai jahir baju kurung jerrr...


December 19, 2011 at 9:48 PM
fiezah91 said...

wah wah. ada bakat menjahit ke ni? hehe


December 19, 2011 at 11:52 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO