kawenkan jer..settel!

on Wednesday, January 12, 2011


Assalamualaikum dan salam satu Malaysia

mOde: hot!

Gejala rOsak akhlak zaman sekarang ni semakin merunsingkan. semakin banyak ruang dan jalan penyelesaian.. semakin banyak juga bayi kecik menguwek di tepi jalan.. itu yang masih hidup, yang mati di lOnggokan sampah?? ape cer?? haih~ semalam sOrang lagi baby mati dibuang..adOii..ekau ingat baby tu sampah?? dah pandai buat..pandai2 la jaga!

semalam aku beli sebiji buah nangka. nampak cantik kulitnya.gemOk gebu. bau tu tak ler wangi sangat.. sekali kOpek pergh isinnya separuh je yang okey. saparuh lagi busuk! berulat plak tu. macam tu laa agaknya negara kita.. maju berwawasan..dihOrmati dan disegani.. tapi kurang melahirkan mOdal insan, berketerampilan tapi rOsak ruh dan badan. memang memalukan.


ololo~ comeynye baby nie..sampai hati ekau kalo buang dia! >.<"

pening bila memikirkan masalah bayi dibuang. mengapa dan mengapa jadi macam tu?? ada sesetengah ibu bapa yang memang 'care' dengan isu remaja bermasalah di persekitaran.. cepat2 dia kahwenkan anak dia. atas alasan daripada terjebak buat maksiat, baik dinikahkan..

Mungkin bila tengOk anak dia sudah kehulu kehilir berkepit dengan bOifren, dah sampai laa agaknya tahap 'matang' dalam pergaulan, maka diselesaikan dengan pernikahan. 

kawenkan jer..settle! nak membOncet ker..nak beranak ker..janji lepas kawen!

hurm..situasi ini buat aku berfikir..apa selesaikah masalah dengan pernikahan muda?? bagi aku, perkahwinan bukan semudah yang kita sebutkan.. kahwin.. hidup bersama.. tido sebilik.. mkn semeja.. mengandung.. beranak.. tua sama2.. jatuh sakit dan akhirnya mati. Yes memang itulah sebenarnya kitaran hidup manusia. tapi perkahwinan bagi aku, harus disertai dengan perasaan.. taste.. barulah kita mampu merasa bagaimana hakikat kenikmatan sebuah perkahwinan.. merasakan perkahwinan itu ada kasih..ada sayang.. ada amanah.. ada tanggungjawab.. barulah layak digelar keluarga sakinah.. macam mana nak wujudkan rasa tu maka wajiblah bagi kita untuk menimba ilmu. ya, absOlutely ilmu tentang perkahwinan. 

aku tak mahu membebel panjang..sebab nanti kOme tak membaca. in short, nak kawin kena ada ilmu. ekau tak bOleh redah jer nak kawen sesuka hati..asalkan gersang jer mesti kena kawen, abes tu nanti kalO dah tua, dah tak gersang takkan nak cerai plak! tapi kalo ilmu penuh di dada.. sampai nazak sekalipOn ilmu takkan hilang! jadi buat anak2 remaja di luar sana, belaja lah dulu.. tOksah laa dok gatal meghela nak kawen sangat.. belajarlah ilmu hakikat duniawi.. ukhrawi.. usah ikutkan persaan yang ntah hape2. jauhkan maksiat. 

mak ayah pOn main peranan.. didiklah segenap jiwa anak2 mu dengan ilmu yang berguna (jangan harap anak belaja abes kat sekOla dengan cikgu jer!) beri ruhnya semangat yang benar.. cahayakan hatinya dengan ayat2 suci.. pergh serOnok betul kalo dapat buat cenggini. >.<" 









pssssssttt.. menulis dengan penuh rasa. berdasarkan pengalaman kOt :p 


Ranking: 5

{ 27 Comments... read them below or add one }

Nur Mudrikah said...

hoho. masalahnya pulak tak semua parents yg 'open minded' nak kawenkan anak ni..huhu. atsa alasan anak tak matang la, tak abes blaja la.. then bila ada prob macam ni baru la...huhu. malas nak abeskan ayat.

tapi sesama la bdoa agar djauhkan dari semua ni. insyaallah;)


January 12, 2011 at 3:22 PM
REPUBLIK N9 said...

kahwin ni ibadat, ramai yang anggap kahwin tu adat...


January 12, 2011 at 4:26 PM
niesz said...

ha a..betul3..sape yg gatai sgt tu patut kawen kan je..tp tu la..org skrg ikut adat sgt, nk kawen kena grand2, tu yg jd masalah mcmtu tu..


January 12, 2011 at 6:06 PM
ASSOYFINGER67 said...

zaman sekarang mak bapak pun sibuk caei duit....kelam kabut hari2...guru sekolah pun sama...semua cari peluang buat duit...negara maju...tapi yang jadi korban anak2 kita....belikan handphone ntah apa2 dalam handphone tu...minta dijauhkan...


January 13, 2011 at 6:39 AM
Rafina Mimi Zairul Murni said...

akak nikah dulu x ikut adat pun..x ada sanding2 mcm org lain..lebih afdhal..mak ayah zman skarang ni gitu la semuanya nk ikut adat hantaran tggi di mintaknya..pastu si lelaki x mampu..maka bermulalah maksiat..


January 13, 2011 at 12:31 PM
::nuRuLaDHar:: said...

haishh..nak kawen ssh xkawen pun ssh..hmm


January 13, 2011 at 1:06 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@nur mudrikah
betul tu.. but point i kat sini adalah jgn sesuka hati kawenkan anak semata2 atas alasan anak dh gersang..patutny didiklah anak sebaik mungkin dgn ilmu..sbb dgn ilmu je si anak akn terdorong mengelak dr berlaku maksiat bagai.. ;)


@hasrul nizam
betul tu dik..ramei yg ikut adat dr beribadat! :)


@niesz
ko ni metsi tak bc betul2..hehe
erm..kalo dh gatai sgt, mmg boleh dinikahkan. cume risau nnt2 dh hilang gatai dia..cerai plak. jadinya..raih la ilmu secukupnya sebelum menempuh gerbang perkahwinan..usah terlalu cpt melatah. rilek2 dulu..akal ada..pk la yg mn terbaik :)


@assoyfingger67
like ur comment! well itu laa nOrma hidup dewasa ini.. xboleh tak parents mmg kena teliti dan teliti dlm menangani hal ini


@ Rafina Mimi Zairul Murni
wah~panjang nama akak! :)
wah..yeke kak..nk kawen cm akak gk la..jimat duit bakal laki i..boleh shoping besar utk selepas kawen plak.hehe


@nuruladhar
kawen tak susah..kita menyusahkan..kalo buleh kapel pon jgn..lg pening kepala (berdasarkan pengalaman)i'Allah..tungu je masa..semua dh tertulis di luh mahfuz. xpyh dok kalut nk juga bkapel bile tgk org lain bkapel.erk~ :)


January 13, 2011 at 1:55 PM
CahayaCintaIlahi said...

erkk ..marah btOl ni
tp btOl la ckp awak tu
gejala sosial skrg da tak
terbendung aih paling merisaukan
adalah adik2 yang masih di bwh
umur tp suda didedahkan dgn bende2
kotor di laman web..aih.dan
juga kanak2 yang tak paham apa2
aih..


January 13, 2011 at 2:05 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@cahayacintaIlahi
ish..mane ad marah..syg ade laaa..hehe

erm..tau takpe..pOning palo den @_@


January 13, 2011 at 2:09 PM
atie said...

kawin sebab gatal buat apa..mmg lepas satu kerisauan kehulu hilir bersama bukan muhrim..kalau dah kawin..bercerai plak nnt lagi pening dibuat ye..semoga ada hikmah ye..


January 13, 2011 at 2:11 PM
ozzy said...

salam..

Betul tu..gejala buang bayi nampaknya masih berleluasa & lebih membimbangkan kanak2 skrg turut terdedah dgn gejala sosial di sana sini


January 13, 2011 at 2:12 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@atie
yes! suke awk~ sbb paham n3 i..bhahaha

erm..riso den riso!.isu yg sama tak sudah2 :(


@ozzy
wsalam..
tq~ tu ler..hurm..jom pk same2 nk buat cane lg ek


January 13, 2011 at 2:18 PM
myzul said...

salam..stuju ngan entry ni..tp mmg masalah dr mak bapak n masyarakat yg x open minded ttg hal kawin ni. klu takde n x cukup duit mmg x dibaginya kawin. lebih rela anak2 terjebak dgn maksiat.alahai dunia skrg di bumi malaysia


January 13, 2011 at 3:42 PM
Qaseh dalia adelia said...

entahlah ..xtau nak salah kan siapa... dah lah wat dosa pastu buang bayi lak..sianbayi tak besalah


January 13, 2011 at 4:33 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@zulkifli
wsalam..tq awk~
erm..betul jgk tu..tp jgn main kawenkan jer tanpa memikirkan implikasinya di kemudia hari :)


@Qaseh Dalia Adelia
tau xpe..pOing den~ +_+


January 13, 2011 at 5:24 PM
Muhammad Burn said...

entry yang baik.kan bagus semua org pikir mcm nih.


January 13, 2011 at 5:34 PM
Pendapat Syah said...

kalau di rumah ibu bapa perlu tunaikan tanggungjawab, kalau di skolah guru pula perlu ada peranan, klu luar dr kedua2nya pihak yang terlibat kena fikirkan sesuatu..


January 14, 2011 at 4:33 AM
-apis- said...

remaja zaman skrg, x bpa kuat ketahanan diri..


January 14, 2011 at 9:40 AM
Faezah Hannah Al Baj said...

@pendapat syah
betul la tu..bekerjasama berganding bahu.tolong menOlong bantu membantu :) so apa yg anda fikirkan?


@-apis-
kalo kuat pon sebab minum kopi janda :p


January 14, 2011 at 11:42 AM
♥ AMOYELLA said...

huhu... berilah mereka peluang untuk memperbetulkan kesilapan lama. jangan terus melabel sbg black sheep...no one is perfect. stress dengan pendgn masyarakat akan membuat mreka kembali ke jalan lama. bersama mendoakan agar kita terhindar daripada kancah yang sama dan mereka kembali ke pangkal jalan. itu lebih baik.

*emo mcm amoy yang telah terjebak. hoho*


January 15, 2011 at 10:09 AM
nazirulhazwan~ said...

pemikiran tidak kritikal;p
kawen bukan sekadar menghalalkan yang haram <--ayat ust hasrizal;p

ulasan : suh sape2 yang buat statement kat atas bace buku aku terima nikahnye;p


January 15, 2011 at 1:31 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@naz
uik kau naz..xpe..die menyumbang kpd pemikiran dr perspektif lain

eh pemikiran sape yg xritikal ni? pemikiran i kah?? +__+

<<--dh bc aku terima nikahnya..bagus buku tu


January 15, 2011 at 11:12 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@Amoyella
peluang sentiasa ada cik adik manesss..cuma jalan mereka sudah tersasar jauh..bukanlah niat mahu menghukum semata2..tp inilah realiti yg ramai org taknak menerima..
kalo berlembut sgt nt semakin dipijaknya kepala kita :)


January 15, 2011 at 11:15 PM
chittysarah said...

cam biasalah kan ..
ade family yang open ade gak yang close..
dua dua akan menyebabkan masalah berlaku

jadi kita sebagai anak kena lah jaga diri=.='


February 6, 2011 at 1:43 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO