Lelaki ucap MAAF dapat buat jantung wanita sehat

on Tuesday, November 2, 2010


 Assalamualaikum dan salam satu Malaysia

mOde: rase best


Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan ikhlas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

-infO credit to FB-

 faezahannah 


psssssssssssstttt....mintak la maaf seikhlas hati~



Ranking: 5

{ 3 Comments... read them below or add one }

ASaDa RyutaRo said...

heee.. minta maaf kalau ada silap dan salah.

apa pun, mohon maaf dan menyesali kesalahan yang dah dilakukan tu sangat bagus.

kekadang, ego yang melampau tinggi jadi penghalang untuk mengakui kesalahan jesteru akan menyebabkan meminta maaf sesuatu yang sangat sukar.

tak luak apa-apa kalau kita meminta maaf..

tapi kan.. takjub jugak dengan kajian diorang ni. huhu..


November 2, 2010 at 11:00 PM
Aku Dan Teksi said...

mari kita menjadi seorang pemaaf
jangan tungu hari raya je baru nak mintak maaf.


p/s dtg.nak belajar ngan cik gu.bagai mana kod hendak membuat perkatan bergerk cam kata pembuka cik gu ni.

sy.tak malu bertanya sebab tak tau.


November 3, 2010 at 3:18 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@asada + encik teksi

yer sy maafkan anda~ hihi (^_^)"


November 6, 2010 at 5:18 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO