4 perkara sebelum tidur

on Tuesday, April 6, 2010


salam..

Alhamdulillah ya Allah. tamat sudah separuh perjuangan ku di bumi taman budi dan ilmu neh.... 

separuh lagi saya tanamkan cita2 utk sambung master..

dpt tak dpt tu.. xtahu lah. cita2 je besar..ade hati nk belaja sampai Phd. siyes sungguh, jiwa berkObar kobar.

tp selalu je mase blaja suka bermalas malasan.. wahaha...

biasalah kn.. hehe belaja biar enjOy.. kalau seriOus sgt nnt lagi laa xleh study. huhu steresss stress

teringat mase zmn skOla sekOlah rendah.. kalau ade buku autorgaph kwn2 tue...

dgn banggany tules, cita2: akauntan berjaya. taun depan tukar cita2 pulak. tules cita2: lawyer terhebat.hoho

penah jugak tules, cita2: peramugari terbilang..wahaha...ade hati. masa darjah enam anggerik tules cam nie, cita2: menjadi anak berguna serta isteri dan ibu beranak ramai mithali. eheh. mgkn sbb dh sedikit matang..ekeke ~^_^~

itu kesah kisah zaman hingusan..mulai skg..bermulalah pengembaraan diri yg kerdil ini.. will hardly striving dalam menempuh ranjau perjalanan hakiki..cuba mengOrak langkah dan bersedia agar tegar buatku menyelusuri segala macam liku- liku kehidupan duniawi..uhh...mampukah????


hurmm..

cOming up next.. step fOrward --> hunting for any jOb that suit tO my studies.. takmO memilih sgt. mane2 yang sesuai dan berdekatan dgn rumah..saye terima. insyaAllah lah, i'll be emplOyed very sOon.ceh, yakin je ek..hu~ pesanan kawan2.. banyakkan bersabO.. sOlat hajat selalu. baek lah  kawan.... =)

in fact, ade kerja idaman.. harap2 tercapai.. kalau dapat kerja lain pn xpe.. pintu rezeki kn luas..(cakap pandai la..nanti dh betul2 hadapi, menangis saje la kamu faezah..huhu)


tapikan..kalau tetiba ade Orang datang meminang, ape salahnyer kn..uiksss...ekeke

+_+

mengantuk pulak...

owh..gOt somthing to share.. perhaps it would benefit yOu guys..mgkin ianya sesuatu yg remeh..tp kite semua harus amek ambil tau.. saya sendiri selalu terlupa.sbb selalu tertidur dlm keadaan tak siap. kt mane2 je kepala letak, saye bOleh terlelap T_T

Rasulullah SAW ber[esan kepada Aisyah RA:
" Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

  • Sebelum khatam Al Quran.
  • Sebelum membuat para Nabi memberimu syafaat di hari akhir.
  • Sebelum para muslim meredhai kamu.
  • Sebelum kau laksanakan haji dan umrah.
Bertanya Aisyah :
" Ya Rasulullah ...Bagaimana aku dapat melaksanakan 4
perkara itu?"

Rasul tersenyum dan bersabda :
"Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau
mengkhatamkan Al Qur'an."

"Membacalah selawat untuk Ku dan para nabi sebelum aku, maka kami
semua akan memberi syafaat dihari kiamat "

"Beristighfarlah untuk para muslimin maka meraka akan meredhai kamu."

"Dan perbanyaklah bertasbih,bertahmid,bertahlil,bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah."

***************

hurm..biasanya..kalau diri sedang dirundung pilu dan dalam kesedihan, tidO dgn airmata2 sekali. bangun pagi mata bengkak..ade lingkaran hitam bwh mata macam mata panda..@_@ kalau tgh sebuk dgn keje skOla atau exam, kt mane2 pn leh tidO..hai....ape laa kamu neh faezah..



reference: http://tazkirah.blogdrive.com/
Ranking: 5

{ 1 Comments... read them below or add one }

.khai. @ drcomot said...

jom tengok apa itu PTC malaysia kat blog saya(:\

http://khairulanuarazman.blogspot.com/2010/04/malaysia-punya-ptc-1st-advertiser-in.html


April 6, 2010 at 11:26 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO