Fleksibiliti diri terhadap yang lain | Analogi ketupat pulut

on Wednesday, May 1, 2013

ini ketupat pulut hitam pertama yang jaja nikmati secara endah tak endah di jitra, kedah. benda pertama mesti terus snap! hehe


bismillahirrahmanirrahim

ketupat pulut jarang jarang jaja lihat di negeri paling selatan nie

kalau namanya ketupat, pasti ketupat nasi dan lauk pauknya menerjah fikiran

ketupat pelbagai saiz dalam beberapa bentuk yg bersegi unik, jika isinya lembut,memang akan dikupas lagi seketul dua. sebaliknya jika nasinya keras alamat sampai sepurnama pun ketupat tu tak dipandang walau sebelah mata

Teringat, last year sempena cuti hari lebaran di utara, selalu sangat jaja dihidangkan dgn ketupat pulut. mulanya mulut jaja seakan kembang sbb sifat ketupat pulut yg melekit lekit, tak best. senang cerita tak selera nk telan sebab tak biasa

tapi,suami yg ajar mcm mana nak mkn, nak dicicah dengan apa and suami lah yg membiasakn diri jaja mesra dgn ketupat pulut, walhal pada mulanya jaja x reti nak telan pn, alasan tak biasaaaa..aaaa

itu la kot ada pepatah kata, alah bisa tegal biasa

lama kelamaan jaja mula adapt dgn penerimaan ketupat pulut ke dalam tekak jaja

at first i felt something horrible but yet at the end, harmoni je rasa bila mengunyah ktupat pulut. best jer pong..ngap ngap ngap

yg penting, kena cuba biasakan. usah fikiran kita terlalu rigid dengan kebiasaan yang sedia ada. mesti cuba biasakan dan sesuaikn diri dalam apa jua keadaan, okay??

yakinlah, sesungguhnya perancangan Allah lebih tsabit dan terbaik dari perancangan manusia.

jangan pernah kita berharap keadaan itu yg akan adapt dengan diri kita

tapi penyesuaian diri kita dalam sesuatu itu yang penting. sangat penting.

kecuali bagi manusia yang ego dan mementingkan diri sendiri. nampak kebaikan hanya untuk dirinya. Allah..buruk perangai macam tu..



psst kalau tukar pentadbir sekali pun, salahkah kiranya cuba menerima dengan lapang dada..buka hati, buka minda. Allah yang sebaik baik pentadbir, segala yang berlaku atas kehendaknya. bukan kehendak sesiapa pun dalam kalangan manusia. tak sabar menanti perubahan. hiks. ini kalilah!


Published with Blogger-droid v2.0.10
Ranking: 5

{ 2 Comments... read them below or add one }

Empayar Utama said...

Apa rasanya sedap tak?

Erkkkk sempat kempen hehe. Ala Jaja len kalilah ^_~


May 3, 2013 at 10:39 AM
Cikgu Jaja™ said...

sedap lah EU.. cer rasa ^__~

hihi


May 9, 2013 at 10:56 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO