Jaja dan ujian talasemia

on Wednesday, June 20, 2012

Bismillahirrahmanirrahim

Tak. jaja tidak menghidapi talasemia.

Cahaya matahari macam marah. teruk juga menegang saraf jaja sebab kepanasan. waktu tu, jaja dalam perjalanan ke klinik kesihatan. buat ujian hiv untuk melengkapkan borang nikah

ntah macam mana sewaktu memandu, jaja terfikirkan sejenis penyakit darah, talasemia / thalassaemia (disebut telesmia) kegagalan anggota berfungsi dengan baik disebabkan darah yang tidak sihat, di mana kandungan sel darah merahnya yang kurang.

apa salahnya aku buat ujian talsemia sekali. alang-alang


"erm misi, boleh tak saya nak buat test untuk talasemia?"


"ada apa apa symptom ke??"


"takde.."

"ada keturunan??"


"takde.."


"ohh biasanya individu yang mahu jalani ujian talasemia ni.. ada keturunan or else setelah mendapat arahan doktor"


"oh yeke.. okay..tak apa.. emm just asking.. :)"


"okay, sekejap tanya doktor. kalau dia bagi then saya boleh tolong buatkan"


"okay :)"

few miniutes later..



"okay cik, sekarang saya nak amek sikit darah awak..tahan sikit ekk.. "

tup.. phheuww... sakit ler jugek T__T sebab urat jaja kecil.. tak jelas katanya.. darah pun liat nak keluar banyak..adeyy.. tipu..kata nak amek sikit.. T__T

"okay cik..siap. nanti kiteorang akan call awak for further dealings :)"


"okay..thanks misi"

-end-


psssttt..jaja gatal buat ujian talasemia.hihi. takpe kan..korang  buatlah ujian darah. lebih elok tahu cepat dari tahu tahu je sudah melarat
Ranking: 5

{ 8 Comments... read them below or add one }

Cik Rongoks said...

yg ade keturunan je ke boleh buat ujian nie ? errr


June 20, 2012 at 12:46 PM
Cikgu Jaja™ said...

@Cik ROngkos
Tak semestinya. sesiapa pon boleh buat ujian nie.. :)

@Hzndi
hye3x :)


June 20, 2012 at 12:54 PM
Rosalia said...

selalunya dia bagi yg ada sejarah dr keluarga tapi kalau kita minta dr akn bagi x salah :)


June 20, 2012 at 12:59 PM
ghost writer said...

jangan takut buat ujian. doa banyak2. :)


June 20, 2012 at 3:02 PM
Shawn Razaleigh said...

baguih buat sbnaqnya.
thallasemia ni kalau kena kat anak kita yg bakal lahir nanti, kesian.

sebulan sekali kena transfuse darah seumur hidup pulak tu.

mcm2 komplikasi boleh berlaku pun.


sekadar kongsi maklumat. :)


June 20, 2012 at 3:06 PM
Ayie Abas said...

talasemia nih penyakit yg agak kronik kan?


June 20, 2012 at 6:45 PM
EmpayarUtama said...

Eh nak nikah?

Dua tahun sekali buat ujian darah pun ok. Dapat tahu keseluruhan maklumat diri kita. Keputusan dalam dua minggu kot.


June 21, 2012 at 4:18 AM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO