Nak kenal orang johor mcm mana? bacalah ni... haha

on Thursday, November 3, 2011

بسم الله الرحمن الرحيم


salam and hye everyone




Here are some unique ‘trademarks’ of a true blue Johorian. They were forwarded to my e-mail by a friend. I find that they are really interesting. As a Johorian myself, I can’t deny these ‘trademarks’ as most of them are true. So… If you happen to meet or become friends with a Johorian, why don’t u check for yourself wether the ‘trademarks’ are true or not. It can be fun…
1.They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Bahru seperti di Masai-chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.

3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.

4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar.

5. Diorang ada ENDUT. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa… kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok… . Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ?


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock . Rasanye sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori ni?

8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.

9. Tidur atas LECA (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK. Tido pakai GEBOR.

10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore! When I was growing up, prang cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore!


info:fesbuk

PSSTTT...PROUD TO BE JOHORIAN!! HEK..HEK...




Ranking: 5

{ 22 Comments... read them below or add one }

cik panadol said...

haha ade beberapa benda dalam list ni yg leh detect la kt member2 johor huhu...
tp ni kalo pure org johor...org yg separa johor cm sy ni cmne pulak nk kenal hehehe....


November 3, 2011 at 5:46 PM
ghost writer said...

Tanjung Sepang adalah daerah terakhir aku pergi dan duduk sana agak lama.tahun lepas rasanya.

n then kat sana kitaorang tak tengok siaran tv singapore,tapi channel dari indonesia.


November 3, 2011 at 6:47 PM
Zeeqa ~ Ajie said...

saya orang Segamat! ^_^


November 3, 2011 at 7:23 PM
Cikgu Jaja™ said...

@panadol
hehe..separa-separa exclude yer cik panadol..haha..


November 3, 2011 at 7:43 PM
Cikgu Jaja™ said...

@sophan
oh ye ker..kat tanjung sepang ade kem ekk..ehh tanjung sepang di mana ya?? akakaka..


November 3, 2011 at 7:44 PM
Cikgu Jaja™ said...

@zeeqa ajie~
hihi..hye kawan! negeri lain jaja panggil kawan :) ngehehe


November 3, 2011 at 7:45 PM
*i E J a* said...

lumarh kehidupan manusia . as we know . . free hair mmg market tggi . . xtwu la knpew kn . lau free hair tuh muka cm samapah pown diagungkn . . mmg dunia da terbalek skrg neyh .


November 3, 2011 at 8:34 PM
mohdhazlan Dreadlock said...

orang johor mkn budu tak ?


November 3, 2011 at 8:41 PM
CikGu Ma said...

betoi ka ni?haha...saya ada marka 2 orang dari johor...kalo ekkk..ekk.. kat belakang tu memang ada...ooopppsss, bukan marka, jenier jerrr...muda belia lagi budak 2 orang tu...


November 3, 2011 at 8:57 PM
chii said...

betul2..chii setuju

pastu satu lagi..kalo org lain panggil almari...tp org johor panggil robo..

selimut plak..dipanggil gebar..ehehe...


November 3, 2011 at 10:11 PM
ghost writer said...

apsal guna nama aku yang itu..?aduhai.

haha!


November 3, 2011 at 11:36 PM
Cikgu Jaja™ said...

@eija
ermm yess u're correct! :) i rasa u salah anta comment nie dear..kikiki.. tp x ape..betul pandangan u tu.. :)


November 4, 2011 at 1:02 PM
Cikgu Jaja™ said...

@mohd hazlan dreadlock
makan. budu sedap kot..ade je jual kt sini..and sy suka mkn budu bersama tempoyak n cili..meletop! :)


November 4, 2011 at 1:03 PM
Cikgu Jaja™ said...

@cikgu MA
amboihh hang.. ada dh dua marka...jaja satu pon xdak lagi.kikiki.. ohh xpa la..yg penting org johor nice kan..ekeke


November 4, 2011 at 1:04 PM
Cikgu Jaja™ said...

@ghost writer
ops~ sorriy phan..ntah laa..aku lebih selesa memanggil kau dgn nama sebebenar...bukan ke lebih sedap berbanding memanggil hantu! ahaha


November 4, 2011 at 1:05 PM
harrazdani said...

ORANG JOHOR SEMUA BAIK-BAIK EK EK...


November 4, 2011 at 4:13 PM
mirakim said...

nice entry ekk..
btoila ape yg ko ckp 2..
tp aku krg setuju dgn statement no 6..ak x pnah mkn pe yg ko ckpkn 2..
ahaha ekk


November 4, 2011 at 4:26 PM
DianaAzis said...

Hehe..memang betul la entry ni..diana suka..


November 4, 2011 at 4:50 PM
Cikgu Jaja™ said...

@papa harraz n firas
heheh..org kelantan pom baek..ekk.. :)


November 5, 2011 at 7:39 AM
Cikgu Jaja™ said...

@miera
kau yg xnak makan..aku telann je semua :p


November 5, 2011 at 7:40 AM
Cikgu Jaja™ said...

@diana azis
hehehe..betul kan.. :)


November 5, 2011 at 7:40 AM
cikguden said...

huhu.agak biasa dengan semua ni


November 6, 2011 at 12:05 AM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO