Tips menghadapi putus cinta

on Wednesday, April 13, 2011

Assalamualaikum dan hye everyone


Cinta cinta cinta.. tak habes habes dengan cinta. ape kena cikgu sOrang ni?? asyik pOst entry jiwang saja. emO plak.hak tuih. hoho..in fact tiada apa yang berlaku.cikgu baek2 saja.. :)


baeklah, jom kita selami definisi putus cinta. putus cinta bermakna putusnya perhubungan di antara dua pasangan yang bercinta secara nyata atau tidak nyata, memusnahkan segala harapan dan janji-janji manis yang pernah ditaburkan. kununnya mampu pertahankan tapi akhirnya gOyah dan putuslah hubungan..lepas tu..menangis kosOng sahajalah..sebab apa yang diidamkan tidak kesampaian.. walopun dalam hati berdOa supaya hubungan mungkinkan pulih. <<-- dari kalam saya. ikut sedap je neh

tak kesah lah macam mana keadaan bercinta pon..ada yang terang terangan declare si pOlan bercinta dengan si pOlan, ada yang bercinta dengan bunga larangan, ada cinta bertepuk sebelah tangan, ada yang bercinta tanpa dia sedar bahwa dia sedang bercinta(tanda seru). but anyhow.. ada macam2 jugak sebab pasangan bOleh putus cinta. mungkin kerana

  1. PENIPUAN
  2. ketidakserasian
  3. kejarakjauhan
  4. kematian
  5. dan lain lain

walaubagainapun keadaannya..kalau cinta yang tidak berakhir dengan kebahagiaan perkahwinan, seterusnya tak dapat hidup bersama melahirkan generasi bijak pandai kelak maka beerti putuslah cinta. sebab tu lah jangan gatal nak bercinta sebelum berkahwen..islamic cOuple kunun. tiada istilah islamic cOuple dalam islam. harini, cikgu saja suka suka nak share tips menghadapi putus cinta. saja saja jer tau.jangan salah faham :)

so, buat adik-adik, kakak kakak di luar sana yang sedang putus cinta, jOm try tips cikgu ini. tOksah lahh dok susah susah nak panjat bangunan sana..nak bunuh diri buat hape. ekau mati, terkekek kekek syaitOn ketawakan. ada geng dia masuk neraka jahannam.(kah kah.err xlawak? ok.ok..)

Antara tips yang dapat saya buah fikirkan;

  • Jaga Hubungan Dengan Allah. jangan dOk sebuk buat solat tahajud supaya tenang jiwa, tapi sOlat 5waktu ekau lambat lambatkan
  • Jaga Masa. masa sOlat, masa bekerja, masa tido, masa tgk tv dsb. fOkus pada ketepatan masa, supaya ekau buleh lupa segala perasaan duka lara. 
  • FOkus Pada Kerja. biarlah orang nak kata kita hantu kerja,wOrkaholic dsb. yang penting kerja siap, prestasi tidak terjejas. produktiviti cemerlang. nanti ekau senang, bOs senang.
  • Jangan biarkan Diri Anda Ada Waktu Terluang. isi masa dengan perkara yang berfaedah. ghi maen squash ker, archeri ker, bowling ker atau ape2 jer yng best.jauhilah melepak seOrang diri di tepian pantai..dipingiran bukit..blues la tu kunun. ceit. jangan tak tahu syaitOn sentiasa nak grab peluang masuk ke dalam hati hati yang kesedihannnn..
  • Jangan Malas Mengaji. Luangkan masa bersama AlQuran sebanyak masa yang mungkin, trust me.baca ALQuran, Hati jadi tenang
  • Speedy Driving. haa yang ini cikgu suka.paling suka. sekali sekala cecah satu enam..satu lapan..ape salahnya. :) rasa best sangat2 bila dapat sprint test kereta.keh keh keh. walaubagainapOn.harus sentiasa berwaspasda.
  • Perbanyakkan Berkomunikasi dengan Orang.. jangan dok berkurung saja. supaya ekau tak sunyi..cari teman untuk berbOrak..kadang2 best jugak. lagi lah best kalau dapat teman yang kecindan :)
  • Jangan Ikut Perasaan Sangat. cool je babe. mula2 putus tu bOleh lah menangis puas2. pastu stOp lahh. sedey sikit sikit sudey..nanges lama lama buat hape...nak jadi macam kassim selamat? alahai kassimmm... har har



**********

ada banyak lagi tips..cikgu stOp sini dulu.cOming up next cikgu nak blOgwalking besar besaran (^_^)" caloss


Ranking: 5

{ 10 Comments... read them below or add one }

hiro said...

hehee...bulan 4 bulan ramai org putus cinta...kan2?


April 14, 2011 at 12:06 AM
Akhie Mujahied said...

cikgu dilamun cinta ek?


April 14, 2011 at 10:01 PM
Akhie Mujahied said...

cikgu dilamun cinta ye...(:


April 14, 2011 at 10:01 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@hiro
yeker hiro..xtahu pon. (^_^)" hiro jaga 'awak' hiro baik2 ok. keh keh

@Mohd Abdul Ghani
cer tgk tajuk entry nie..dilamun cinta ker putus cinta?? :p


April 15, 2011 at 1:36 PM
republik n9 said...

alah, tak yah bercinta lagi senang... hati tak sakit, duit bleh simpan tak yah asik nak bergayut ke sms ke... sesetangah orang buat cinta ni mcm hisap rokok, abis tembakau putung dibuang...

ade kawan lelaki aku putus cinta, mengadu kat aku hari tu, aku jawab "ngko jadi gay je senang"...


April 16, 2011 at 10:38 AM
e y r a . t a j u d d i n said...

dear, i read ur entry dat day. kebetulan ada close friends yg mengalami masalah jiwa ini. so, i shared them ur tips, plus a doa to heal the pain.

maybe u nk visit:
http://roomsofaheart.blogspot.com/2011/04/blogwalkingcorat-coret-cikgu-tentang.html

keep writing!


April 16, 2011 at 11:40 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@nizam
erm..ok..tp bkn akak yg putus cinta.. :P

@eiyra
thanks dear~ :)


April 17, 2011 at 5:52 AM
Pendekar Berkuda said...

hek hek hek..pendekar pernah juga putus cinta... lalala..


April 17, 2011 at 8:24 PM
Sister said...

This is definitely great for Sister


August 10, 2011 at 7:15 PM
Cikgu Jaja™ said...

pendekar berkuda: ohh..hek hek..xpa la..semua tu pengalaman hidup kan :)

sister: thanks sis..but remember, Allah always be with us..jgn lupa Dia..


August 13, 2011 at 8:26 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO