TOuya:Best ke couple tak kawen

on Sunday, January 9, 2011


Berikut adalah spontaneous entry yang i type secara laju di laman komen blOg tOuya.. oleh kerana i berminat nak share the immediate pOints dengan kamu semua..so i'll let the comment to be pasted here:

Adalah fitrah manusia merasai cinta dlm dirinya. itu kata Tuhan..

cinta sebelum pernikahan adalah cinta yg hadir drpd pergaulan harian dgn individu yg mempunyai kesamaan rasa hati berbunga2 bagai..cecey~ :p ok2 proceed. bila dua insan ada kesamaan dr segi minat, peribadi, cara hdp, mgkin jg cita rasa..maka we tend to fall in love! adakalanya cinta dtg secara mendadak. kdg2 cinta dtg secara berperingkat melaui pergaulan harian.

in fact, bercinta@berkapel sblm nikah TAK DIGALAKKAN dlm islam.. krn dikhuatir terjerumus ke lembah MAKSIAT. yes mmg itu biasa berlaku. :( analoginya bile berkapel, si pakwe akn memandang si makwe dgn penuh rasa cinta, syahdu, syok maka syahwat pon menaik. si makwe juga merasa yg sama.. maka dOsa akan terdorong untuk dilakukan atas rasa suka sama suka. tu yg jadi pegang2 ringan2..lama2 jd ZINA! sebab bila bercinta..biasanya kita jadi lembik@hanyut@ lalai dgn nikmat rasa cinta~

but somehow..jika perhubungan itu mempunyai niat yg suci, bematlamat membina ummah bermaruah, mengikut sunah nabi saw, maka haruslah dia tetapkan iman serta tanamkan rasa takut kpd Allah dan cinta yg dicipta tidak lebih dr cintanya kpd yg Hak,iaitu cinta kpd sang Pencipta.. 

sebab tu kena 'always care' dlm pergaulan..menghormati maruah dan harga diri. then dapatkan restu parents krn faktor kejayaan perhubungan hgga ke jinjang pelamin adalah krn berkat doa restu parents itu jugak..

then kena sentiasa berdOa utk mendapat keberkatan dan keredhaan Allah swt. buat la solat istikharah supaya org yg dicintai adalah yg terbaik sbg pelengkap hidup, membantu pasangannya membuat kebaikan dlm hdp hingga ke akhir hayat..

tapi.. ada byk pendapat alim ulamak yg mengatakan bercinta sebelum kawen itu adalah HARAM. sbb biasanya cinta itu dtg dari nafsu. dan cinta yg sememangnya ternOda oleh nafsu..bkn krn keikhlasan dirinya..dan yg ptg bukan bercinta krn Allah..kalau rasa cm tu, elOk takyah bercinta

so, bg lelaki2 dan pempuan2 yg bernafsu jahat especially manusia yg mudah gersang bile lihat pasangan lain jantinanya...elok JANGAN KAPEL utk menggelakkan depa menghampiri zina, bertepatan dgn amaran Allah: laa taqrabuz zina.. maka jgnlah kamu menghampiri zina

ayat di atas jelas menunjukkan bhw Tuhan melarang kita MENGHAMPIRI ZINA, ttp bukan melakukan zina..knp? sbb menghampiri zina adalah kepala@permulaan segala kemaksiatan dan dosa besar..mcm mn nk berzina kalau tak menghampiri zina? rite?

pikir2 lah... untuk apa bercinta.kerana apa bercinta..dan dgn org yg mcm mn nk bercinta..

sekian.ups.sorry terbuat entry di sini. :p

-end-
*****************








pssssttt...menulis berdasarkan 'pengalaman' 


Ranking: 5

{ 12 Comments... read them below or add one }

Nur Mudrikah said...

sy suka insan yg buat sy makin dekat kepada-NYA..


January 9, 2011 at 1:13 AM
Anonymous said...

fuyoooo

dasyat nya abang wan komennnnn!


January 9, 2011 at 12:03 PM
laGenDA KodOk HijAU said...

tapi kenapa menafikan kalau awak memang cintakan saya


January 9, 2011 at 3:10 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@Nur Mudrikah
saye juga.. :)

@Anonymous
i laa yg komen.. :)

@kodok
shnfkjkfjvkfnvkfj;lmgldn


January 9, 2011 at 9:58 PM
REPUBLIK N9 said...

gua dah serik nak kapel... 4 kali gua putus ooo... serik, betul2 serik :(


January 9, 2011 at 10:30 PM
nazirulhazwan~ said...

klu dilihat mengikot logic akal dan bersandarkan batas pergaulan lelaki dan perempuan sure la couple sblm kawen tu tak boleh kan??:) hehe tp biasela, org mude, nak merase disygi.haha takbley blah

tp kan babe, cane pulak org yang kapel b4 kawen dgn niat dpt mengkaji perangai sebenar pasangan?biasela,kdg2 da kapel baru tau mamat ngn minah tu jenis pemalas, pemarah dll.

klu mak ayah yang carikan, belom tentu dpt yang baik skang ni, biasela, dunia penuh hipokrasi, depan mak ayah baik, blakang, cm haram.hehe


January 10, 2011 at 7:44 AM
sebelas said...

pandangan yang menarik :P


January 10, 2011 at 2:42 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@nizam
aiyoo~ serik sudah..sabo dik sabo! :)

@naz
hurm..mengikut pemerhatian i, kalau jodoh dh sampai tu babe, senang jer jalannya..tOksah ssh pyh nk investigate bagai..sbb Allah dh kata: lelaki yg baik utk pempuan yg baik gk..lg satu rasa redho dlm diri tu pentg..kena redholah kelebihan dan kekurangn pasangn memasing..

lg satu naz..biasany masa kapel dan mase sesudah kawen..lain babe.. ekau pnh dgr x sebelum kawen kentut wangi, pas kawen br bau mulut, pasangn dh termuntah ceret beret seminggu??? bhahaha..

@sebelas
tq~ :)


January 10, 2011 at 6:46 PM
Pemerhati Dunia said...

Lebih baik kalau sudah terasa ada bunga-bunga indah tumbuh dari hati, mintalah izin mak@ayah untuk satukan.

Jangan dibiarkan, nanti melarat jadinya.


January 10, 2011 at 10:52 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@pemerhati dunia
betul.. :)kalo mak ayah mampu..kalo xmampu? tuan punya bdn pon xmampu? hurm..ada sOlution lain kot..:)


January 11, 2011 at 12:15 AM
cacing said...

nape eh orang zaman sekarang tak suka bercinta lepas kawin.. padahal tu la yang paling best kan...


January 11, 2011 at 5:10 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

@cacing
tak tau la..nk mengenal dgn lebih intim kOt.. hehe


January 11, 2011 at 5:30 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO