Jom tiru nabi

on Sunday, June 6, 2010

Assalamualaikum..

Last week i ada ke pasar malam.. syOk sangat..sebab dah lama tak jalan sOrang2..happy2.. bersenang lenang membeli makanan yang banyak beraneka jenis.hoho. habis la jugak rm10.. i beli ayam percik dua, taufu-fa dua, rangka ayam, air abc rOck! lalala~ punyalah banyak makanan, itu je yang menarik hati saya. ape pOn, syok laa.. hee~




erm..bila jalan sorang2 kan..mula lah mata nie melilau melihat ragam manusia yang berbagai. Macam2. Ada yang asyik bercakap2, ade yang fokus menilik2 makanan yang nak dibeli, ade yang seronok membeli itu dan ini dengan anak2 kecik berderet empat lima orang..hehe..


Sebenarnya ada sesuatu yang i nak kOngsikan.. semasa i sedang serOnok bagai menjadi 'observer' haritu, i perasan tau ada sOrang makcik neh, best sangat dia makan fish ball sambil berjalan dan yang menyedihkan  i dia makan menggunakan tangan kiri..ish ish..geleng2 kepala...semOga diberi hidayah hendakNya.

kesiannnn dia..

nak komen lebih lebih, karang dicOpnya i nie mengata..so i buat review sikit and i'll put up some suggestions yang mana mungkin antara kita semua 'terlupa' nak menjaga adaB semasa makan.. yang penting, ayuh kita tiru cara nabi!


fOr me, antara cara untuk kita mengenal tabiat atau perangai seseOrang adalah dengan melihat cara dia makan. percaya tak?? tak percaya? Okey..kita bOleh nilai sendiri, adakah dia seorang yang gelOjoh atau bersopan? adakah dia seOrang yang suka berkOngsi atau mementingkan diri sendiri? adakah dia seorang yang tamak atau bersederhana? Oleh sebab itu, jagalah adab dan pekerti kita ketika makan... senang je..




Okey.. i gOogle and google then i found a few hadith and kata2 hikmah.. ada satu hadith nie, says:

"Makanlah dengan tangan kanan" Nabi SAW menegur seorang lelaki yang makan dengan tangan kiri. "Tak boleh" jawab lelaki itu. "Tak boleh? tiada orang yang melarangmu melainkan perasaan sombongmu sendiri" balas Nabi SAW. Sebentar kemudian lelaki itu langsung tak boleh mengankat tangannya ke mulutnya lagi...

ketahuilah sahabat sekalian.. apabila kamu memakan dan minum, makanlah dengan tangan kanan..hanya syaitan laknatullah jer yang makan dan minum dengan tangan kiri.. maka berlOnjak gembiralah sang syaitan apabila melihat anak adam meniru sikapnya..dan bukan meniru Nabi!

Dan yang paling penting..mulakanlah dengan Bismillah.. tak susah pun kan.. kalau kamu terlupa, dan tetiba ade orang tanya "dah bace bismillah belum??" jawablah dengan membaca 'dOa terlupa membaca bismillah'  Tapi kalau nak cover malu, bOleh jawab mcm nie "dah baca..awak yang tak perasan.." heheh.. pastu, jangan lupa baca dOa slow slow..=P



Ade lagi satu yang i fikir ianya penting dalam usaha kita memperadabkan cara makan..kalau nak mengambil lauk/hidangan tu..dengan menggunakan tangan kanan, mulakan dengan mengambil makanan yang paling hampir dengan kamu.. baru nampak sOpan dan tak gelOjoh kan.. ~^_^~

Sekian

 faezahannah 

psssstt...masih rase kesian sangat2 dengan makcik tu... ='(

Ranking: 5

{ 19 Comments... read them below or add one }

ked :) said...

wah,,entri best nie :)


June 6, 2010 at 12:47 AM
Eizil said...

Apabila ada rakan-rakan kita yang terlupa, sama-samalah kita ingatkan, banyak lagi cara makan yang boleh kita pelajari dan amalkan.


June 6, 2010 at 1:17 AM
kyo_9 said...

huhu.. biasanye yang kidal sering makan guna tangan kiri lebih2 lagi bila makan menggunakan chopstick.. ;)


June 6, 2010 at 1:19 AM
j0j0_bdiN@ said...

kalau minum selalu pegang gelas tangan kiri~
cuba gak nak buang habit ni~
payah tol~
tak sedar~


June 6, 2010 at 1:25 AM
faezahannah^^ said...

ked:

tq~ biase2 je ked =)

Eizil:

yah,ade banyak lagi..entry nie hanya secebis peringatan yg terbit dari mata hati penulis..nway tq eizil.. =)


June 6, 2010 at 9:59 AM
faezahannah^^ said...

kyo_9:

since we gOt to know that by using the right one is much more 'dituntut'.. then sesiapa yg dominan dgn tgn kiri tu bOleh la melatih diri dgn menggunakan tgn kanan pulak.. =) okey x?

jojo bdin:

xpe..slOw2 jojo..i'Allah boleh =)


June 6, 2010 at 10:04 AM
Mijie said...

a'ah..insyaAllah..ingt2 lh selalu bce doa sebelum makan supya rezeki diberkati Allah sekurang2nya bismillah.


June 6, 2010 at 4:54 PM
faezahannah^^ said...

mijie:

yes. you were right! =)


June 6, 2010 at 6:26 PM
hellioz said...

makan sambil berlari boleyh x?
gyahaahahahaha~


June 7, 2010 at 10:46 AM
Mommy Pinky said...

Faezah, tQ follow Mommy Pinky..hehe..nape tak tegur je mak cik tu on d spot.. ;)


June 7, 2010 at 11:16 AM
faezahannah^^ said...

hellioz:

boleh je helliOz..karang tercekik jgn salahkan i.. =D (act,kalau mkn sambil berjalan pn dianggap kurang sOpan..apetah lg berlari..fikirlah sendirik.. =) )

mommy pink:

u're welcome mommy pink..hehe..nk tegur tp tak tertegur..tak smpy hati pulak..nnt makcik tu malu..XD


June 7, 2010 at 12:18 PM
ZihNuN FaTiN said...

benda ni kak tini slalu nampak...betapa org dh lupa adab2 makan even dgn tangan kanan sekalipun!benda paling asas 2..huhuhu


June 7, 2010 at 5:33 PM
faezahannah^^ said...

kak tini cyggg:

ha a..betul2x =)


June 7, 2010 at 11:04 PM
gooseberries said...

yup btol2.. yg penting mkn dgn sopan n ikut sunah nabi :)


June 8, 2010 at 4:27 PM
faezahannah^^ said...

gooseberries:

betul saleena.. =)


June 8, 2010 at 5:10 PM
wawa said...

Salam . Entry ini best laa :)

Thanks dropping by ^^


June 16, 2010 at 4:42 PM
Faezah Hannah Al Baj said...

wawa:

wsalam..tq wawa~ ok u're welcome =)


June 16, 2010 at 6:39 PM
Boyachilles said...

blog ni byk info tu..thx yer


June 18, 2010 at 5:44 PM
faezahannah^^ said...

boyachilles:

tq.. =)


June 18, 2010 at 6:57 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO