nk kawin [ver.3]

on Tuesday, March 16, 2010


salam~
topik yg sama..NIKAH
 korang sume..jgn la nk maen2 dgn perkara nie..takmo la bernikah krn harta..glamour..
tp, kite kna tahu bahawa pernikahan itu adalah satu akad dimana pasangan suami isteri dihalalkn utk bergaul, mereka jugalah nnt yg sm2 mengemudi rumahtangga yg bahagia..menyulaminya dgn kasih sayang, berasaskn syariat..melahirkan zuriat yg solihin dan solihat..

kena ingat tu..takmo laa inai dijari masih merah, br je kawin dh bercerai..
Astaghfirullah..

baeklah..perkara yg saye nk 'discuss'kn skg ialah konsep nikah tu sendiri..ad bbrapa crucial points yg harus diambil tahu dan ditimbang tara..those are as below:
  • preparation : pasangan kna ade ilmu fardhu ain n fardhu kifayah, prepare kewangan jgk
  • cari bakal isteri/suami : ade bberapa criteria penting, cube check kt pasangan korang..kalau match tu..Alhamdulillah..kalau tak match, cari lain!! hehe
bakal isteri tu : 
  1. penyabar..redha. nmpak cm taat jer..
  2. sanggup menerima kepimpinan suaminy later on..
  3. cerdas atau bijak
  4. baek budi pekerti
  5. kuat beribadah
bakal suami pulak : 
  1. sentiasa menjaga agamany..
  2. jujur (yg tak byk excuse! kalau ade problem, just let ur spouse to know that.. kn sng)
  3. boleh sm2 menguruskan rumahtangga
  4. pemaaf
  5. rajin bekerja
  6. loving..wheuww.. :) (cari yg romantic babe! ehe)
point seterusny..
  • matlamat bernikah : kena faham,,nk bernikah utk mencapai kebahagiaan hidup bekeluarga yg berkekalan dan mendapat rahmat serta keredhaan Allah SWT.. hu~ 
  • hikmah bernikah : korang pn tahu kn. dgn bernikah, kite dpt elak dr membuat maksiat..therefore, dpt memelihara keturunan kite nnt.. and at the same time, dapat menghubungkan silaturrahim. secara keseluruhanny, dpt membentuk keluarga dan masyarakat..Subhanallah. jalan bahagia dah ade..cume tinggal step dari pasangan suami isteri tu je, utk melukis bentuk rumahtangga yg mcm mn mereka inginkan..
  • hukum bernikah pulak ad 5 :
  1. wajib : tak boleh tak, mmg kena kawin!
  2. sunat : harus kawin, tak kawin pn takpe..
  3. mubah/ harus : nk kawin boleh, tak kawin pn boleh (jenis takde perasaan sgt nk kawin)
  4. haram : nk kawin, tp ad beberapa perkara yg terlarang, contohny nk kawin, tp dgn pasangan mahram (eg: ibu , kakak etc..)
  5. makruh : nk kawin..tp ade beberapa sbb yg boleh mendatangkn kemudaratan. eg: berkahwin dgn pasangan yg kurang sihat..
itu lah die..beberapa catatan dr saye.. tules berdasarkn ape yg sy faham dr kursus kahwin tu.. please let me know if there any correction, objection or anything else. kalau ade some more addition need to be highlighted, lg bagus..with pleasure. ~^_^~ 

perempuan..kalau nk selamat..kahwinlah..Nabi SAW pn ad kate, yg mafhumnyer mcm nie "jika seorang perempuan itu berkahwin, maka dia  dah selamat 1/2 dr agamany, 1/2 lagi dr agamany adalah bertaqwa kpd Allah SWT.."

Photobucket

Ranking: 5

{ 4 Comments... read them below or add one }

♥CIK SHA♥ said...

owh..dlm kursus kawen blaja yg ni eh..hehe..x p lagi..so tak tahu..hik3..thanx 4 sharing..


March 16, 2010 at 1:34 PM
luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

owh...
ptot la...
ne yg x saba nk kawin ne...huhu


March 16, 2010 at 7:40 PM
saye^^ said...

hehe..


March 26, 2010 at 8:43 PM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
lb1f.lilypie.com/TikiBlogger.php/eHUP
 
© Corat.Coret.Cikgu™ | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO